Men denkt pas aan zwemmen als de watertemperatuur aangenaam is . Niemand vindt zwemmen in koud water plezierig. Indien we hier in België geen verwarming plaatsen op ons zwembad zullen we weinige dagen in het jaar kunnen zwemmen in aangename watertemperaturen. We kunnen een zwembad verwarmen op verschillende manieren.

 

Door zonnecollectoren

U heeft zeer weinig energiekosten als u uw zwembad verwarmt met zonne-energie. Het zwembadwater wordt door middel van een pomp door de zonnecollectoren gepompt en vervolgens opnieuw in het bad toegevoegd. Het water zal enkele graden warmer zijn als het terug aankomt in het zwembad. Zonnecollectoren zijn zwarte matten die uit kleine buisjes bestaan waardoor het zwembadwater vloeit. Het nadeel van zonnecollectoren is dat er alleen warmte wordt opgeleverd bij aanwezigheid van zonnestralen. Als de zon niet schijnt zal het bad niet opgewarmd worden.

 

Door een warmtewisselaar

De titanium warmtewisselaar wordt gekoppeld aan een al dan niet bestaande verwarmingsketel. Dit systeem bestaat uit twee circuits.
1. Een primair circuit waardoor het warm water van de cv stroomt.
2. Een secundair circuit met het zwembadwater.

Het koudere zwembadwater stroomt door de warmtewisselaar waar het wordt opgewarmd en vervolgens opnieuw terug naar het zwembad wordt gestuurd. Met een warmtewisselaar kan men het ganse jaar het zwembad opwarmen.

 

Door een warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt de aanwezige gratis warmte in de omgevingslucht om het zwembadwater te verwarmen. Het werkt volgens hetzelfde principe van airconditioners. Het verbruik van elektriciteit is enkel om de warmte te transporteren op een hoger niveau en niet om warmte te creëren. Warmtepompen zijn het duurst in aanschaf en de warmteopbrengst is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.